niedziela, 26 czerwca 2016

Mleczna kanapka / Milky Way - przepis na kakaowy biszkopt z mleczną masą

Ciasto które zachwyci każdego -
Mleczna Kanapka / Milky Way 



Pamiętacie z dzieciństwa "niebieskie" mleko ? Takie, które jedzone na sucho kleiło buźki od środka ?  Na bazie tego mleka moja mama przyrządzała najfajniejsze ciasto na świecie. Proste, szybkie w przygotowaniu i przepyszne. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na to ciasto.

Ciasto to zwane jest czasem Milky Way'em - dla mnie jest to najlepsza mleczna kanapka na świecie :)






Składniki :


  • CIASTO NA BISZKOPTY Z KAKAO
  • 8 jajek ( lub 6 jeżeli są bardzo duże)
  • 2 x 3/4 szklanki cukru
  • 2 x 3/4 szklanki mąki pszennej  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4- 6 łyżek kakako  ( w zależności od preferencji jak mocno kakaowe ma być ciasto )
     
  • MASA MLECZNA
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 2- 3 łyżeczki cukru waniliowego (lub prawdziwej wanilii)
  • 2 szklanki mleka w proszku
     
  • POLEWA
  • 100 g masła
  • 50 g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 4 łyzki mleka
  • 1 łyżka wody
Przepis na biszkopt z kakao:

Wszystkie składniki dzielimy na dwa .

4 białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać 3/4 szklanki cukru i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać 3/4 szklanki mąki, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać (ja przez chwilę zmiksowałam na bardzo małych obrotach). Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 20  minut (sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest suchy).
 Biszkopt wyjąć z formy.Wystudzić.
W ten sam sposób upiec drugi biszkopt. 

Jeżeli użyjemy mniejszej formy do pieczenia niż standardowa wystarczy upiec tylko jeden i przeciąć go na pół.

Przepis na masę mleczną:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodać ostudzone mleko z cukrem i na końcu mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszać. (można mikserem) Masa musi być gładziutka.

Biszkopty przełożyć kremem
Przepis na polewę:
Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać mleko, wodę , kakao oraz cukier puder. Dobrze wymieszać (nie gotować ). Polewę rozlać równomiernie na cieście.
Udekorować owocami , orzechami, kokosem. Czym tylko Państwo akurat dysponujecie :)

Ciasto schłodzić w lodówce. Podawać po kilku godzinach od schłodzenia- a najlepiej następnego dnia !

Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Pysznosci :)ja na diecie wiec innym razem wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam , szybko się robi a smakuje nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! Smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń